torstai 1. toukokuuta 2008

Vapaa liikuntatila

Koko kevään reistaillut polvi on nyt sen verran kunnossa, että pääsin juoksemaan ensimmäisen keskipitkän lenkin. Talven hiihtämisen ansiosta keuhkot toimivat loistavasti, jalat hiukan kehnommin. Se ei tosin ole ihme muutaman jalkakyykky- ja maastavetotreenin jäljiltä.

Eilen, vapunaattona Helsingissä karnevalisoitiin vapaan kaupunkitilan puolesta. Hyvä niin. Vasemmistoliiton kunnallisvaaliohjelmassa kaavaillaan vaatimusta uusien liikuntapaikkojen rakentamisesta. Toistaiseksi en ole saanut tietooni mitään täsmennyksiä siitä, olisiko vaatimuslistalla curling-halli, hiihtoputki, wellnesscenter vai vanhusten leikkipuisto. Kaikille riittäisi varmaan käyttöä, mutta itseäni viehättää myös vapaa, kevyesti jos ollenkaan rakennettu ei-kaupunkimainen tila, jota voi käyttää niin lenkkiin koiran kanssa, eväsretkeen kuin juoksemiseen ja hiihtoon. Urbaanitiloissa sellaiset lajit kuin parcour ja skeittaus toteuttavat samaa ideaa.

Juoksen usein palautuslenkit, samoin lyhyet nopeat treenit juoksumatolla kuntosalilla. Homma on järjetöntä monelta kannalta katsottuna, mutta kun samalla reissulla voi vetää punttitreenin, ajansäästö on huomattava. Juostessani rakennetussa liikuntapaikassa kulutan ydinvoimamyllyjen tahkoamaa sähköä, maksan salille vitkuttimien käytöstä ja siinä sivussa työllistän osaltani kaikenlaista henkilökuntaa. BKT kasvaa samaa tahtia hapenottokyvyn kanssa. Tähänkö pitäisi pyrkiä? Liikuntatilat kehittyvät pikkuhiljaa samanlaisiksi kuin muukin kaupunkitila: yritysten omistamaksi tilaksi, jossa voi olla ja treenata vain maksua vastaan.

Sinänsä minulla ei ole mitään liikuntayrittäjiä vastaan. Päinvastoin. Yksityiset kuntosalit pesevät yleensä 6-0 uimahallien liikuntatilat. Esimerkiksi Kisahalli, joka rakennuksena on upeaa funkista, on liikuntatilana jokseenkin surkea, ei vähiten onnettomien puku- ja peseytymistilojensa ansiosta. Enemmän kuin uusiorakentamista, Helsingiin kaipaisi vanhojen, hienojen liikuntapaikkojen uudistamista siten, että vanha funkkishenki säilyy ja että ne samalla toimisivat ajanmukaisina liikuntapaikkoina.

Ei kommentteja: